Fruktsallad

Efter säsong och smak kan fruktsallad varieras hur mycket som helst. Det här är ett förslag!

Du behöver

  • 2 apelsiner
  • 2 äpplen
  • 2 päron
  • 2 bananer
  • 1/2 granatäpple
  • 2 msk russin
  • 2 torkade fikon
  • 1 tsk honung
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 msk fläderblomssaft

Gör så här:

Rör ut honungen i citronsaft och fläderblomssaft. Skala apelsinerna, klyfta och skär dem i bitar. Skär päronen i bitar och klyfta och skiva äpplena tunt. Skrapa kärnorna ur granatäpplet. Skala och skär bananerna i bitar. Hacka fikonen i små bitar. Blanda samman färsk frukt, fikon och russin med dressingen. Låt gärna stå ett tag före servering, men vänta i så fall med att blanda ner bananerna.

Fruktsallad är mycket enkelt att göra, men det finns ett par saker som är bra att tänka på. Vissa frukter, som äpplen, oxiderar när de kommer i kontakt med luften och blir bruna. Om fruktsalladen inte ska serveras direkt är det därför bra att blanda frukten med citronsaft. Ingår banan i salladen är det bra att blanda ner den strax före servering eftersom den lätt blir mosig.

Använd frukt efter säsong och smak. På sommaren och sensommaren kan man blanda i bär, plommon eller färska kryddor som mynta eller citronmeliss. Höstens svenska äpplen och päron är oslagbara. På vintern dominerar citrusfrukter och lagrade svenska äpplen. Torkad frukt kan förstås användas året om.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...