Fruktsallad

Efter säsong och smak kan fruktsallad varieras hur mycket som helst. Det här är ett förslag!

Du behöver

  • 2 apelsiner
  • 2 äpplen
  • 2 päron
  • 2 bananer
  • 1/2 granatäpple
  • 2 msk russin
  • 2 torkade fikon
  • 1 tsk honung
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 msk fläderblomssaft

Gör så här:

Rör ut honungen i citronsaft och fläderblomssaft. Skala apelsinerna, klyfta och skär dem i bitar. Skär päronen i bitar och klyfta och skiva äpplena tunt. Skrapa kärnorna ur granatäpplet. Skala och skär bananerna i bitar. Hacka fikonen i små bitar. Blanda samman färsk frukt, fikon och russin med dressingen. Låt gärna stå ett tag före servering, men vänta i så fall med att blanda ner bananerna.

Fruktsallad är mycket enkelt att göra, men det finns ett par saker som är bra att tänka på. Vissa frukter, som äpplen, oxiderar när de kommer i kontakt med luften och blir bruna. Om fruktsalladen inte ska serveras direkt är det därför bra att blanda frukten med citronsaft. Ingår banan i salladen är det bra att blanda ner den strax före servering eftersom den lätt blir mosig.

Använd frukt efter säsong och smak. På sommaren och sensommaren kan man blanda i bär, plommon eller färska kryddor som mynta eller citronmeliss. Höstens svenska äpplen och päron är oslagbara. På vintern dominerar citrusfrukter och lagrade svenska äpplen. Torkad frukt kan förstås användas året om.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se


Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

Bullbak är en garanterad myshöjar i köket. Doften är en magnet för att fikasugna. Visst är nygräddare kanelbullar fantastiskt gott. Men vill du ha omväxling går det att baka läckra vaniljbullar, mjuka chokladbullar, goda nougatsnurror eller blåbärsbullar. Själva slår vi ett slag för nygräddade äppelbullar. Perfekt till kaffet, oavsett när du dricker det!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...