Fruktsallad

Efter säsong och smak kan fruktsallad varieras hur mycket som helst. Det här är ett förslag!

Du behöver

  • 2 apelsiner
  • 2 äpplen
  • 2 päron
  • 2 bananer
  • 1/2 granatäpple
  • 2 msk russin
  • 2 torkade fikon
  • 1 tsk honung
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 msk fläderblomssaft

Gör så här:

Rör ut honungen i citronsaft och fläderblomssaft. Skala apelsinerna, klyfta och skär dem i bitar. Skär päronen i bitar och klyfta och skiva äpplena tunt. Skrapa kärnorna ur granatäpplet. Skala och skär bananerna i bitar. Hacka fikonen i små bitar. Blanda samman färsk frukt, fikon och russin med dressingen. Låt gärna stå ett tag före servering, men vänta i så fall med att blanda ner bananerna.

Fruktsallad är mycket enkelt att göra, men det finns ett par saker som är bra att tänka på. Vissa frukter, som äpplen, oxiderar när de kommer i kontakt med luften och blir bruna. Om fruktsalladen inte ska serveras direkt är det därför bra att blanda frukten med citronsaft. Ingår banan i salladen är det bra att blanda ner den strax före servering eftersom den lätt blir mosig.

Använd frukt efter säsong och smak. På sommaren och sensommaren kan man blanda i bär, plommon eller färska kryddor som mynta eller citronmeliss. Höstens svenska äpplen och päron är oslagbara. På vintern dominerar citrusfrukter och lagrade svenska äpplen. Torkad frukt kan förstås användas året om.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

frukostbullar.se

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...